آذربایجان شرقی
مرکز استان: تبریز
تاریخ تاسیس: 1316
مساحت: 45?491 کیلومتر مربع
استان آذربایجان شرقی بزرگترین و پرجمعیت ترین استان ناحیه شمال غربی ایران محسوب می شود. آذربایجان شرقی دارای آب و هوای سرد کوهستانی بوده و کل محدوده استان را کوهها و ارتفاعات تشکیل داده اند. مساحت استان آذربایجان شرقی 45?491 کیلومتر مربع است که از این جهت، یازدهمین استان بزرگ ایران محسوب می شود. این استان محل اتصال دو رشته کوه مهم و اصلی کوههای ایران، یعنی البرز و زاگرس است و بلندترین نقطه آن، قله کوه سهند است. مرکز استان آذربایجان شرقی، کلانشهر تبریز است. از شهرهای مهم و اقماری این استان میتوان به مراغه، مرند، میانه اشاره کرد. آذربایجان شرقی رتبه اول صادرات غیرنفتی در کشور را داراست. همچنین این استان امن ترین و کم جرمترین استان ایران به شمار میرود.
استان آذربایجان شرقی 200 کیلومتر با جمهوری آذربایجان و 35 کیلومتر با ارمنستان از سمت شمال مرز مشترک دارد. این استان همچنین 420 کیلومتر با استان آذربایجان غربی از سمت غرب و جنوب غرب، 400 کیلومتر با استان اردبیل از سمت شرق و 145 کیلومتر با استان زنجان از سمت جنوب هم مرز است.
زبان امروزی ساکنان استان آذربایجان شرقی، ترکی آذربایجانی میباشد. زبان ترکی آذربایجانی از شاخه اغوز زبانهای ترکتبار از گروه زبانهای آلتایی است. خاستگاه زبانهای ترکی، استپهای جنوب سیبری بوده است و گویندگان اصلی آن را ترک تباران تشکیل میدهند. تاتی نیز در برخی از روستاهای این استان سخن گفته میشود.
استان آذربایجان شرقی دارای 12 شهرستان، 31 شهر و 30 بخش، 133 دهستان و 3149 آبادی است.
شهرستانهای استان آذربایجان شرقی:
آذرشهر، اهر، اسکو، بستان آباد، بناب، تبریز، جلفا، چاراویماق، خداآفرین، سراب، شبستر، عجب شیر، کلیبر، مراغه، مرند، ملکان، میانه، ورزقان، هریس، هشترود، هوراند.
فهرست جاذبه های گردشگری، جاهای دیدنی، اماکن مقدس و مذهبی، و امکانات توریستی و تفریحی شهرهای استان آذربایجان شرقی به شرح زیر می باشد:
شهر آذرشهر،شهر اسکو،شهر اهر،شهر بستان آباد،شهر بناب،شهر تبریز،شهر جلفا،شهر چاراویماق،شهر خدا آفرین،شهر خمارلو،شهر سراب،شهر شبستر،شهر عجب شیر،شهر قره آغاج،شهر کلیبر،شهر مراغه،شهر مرند،شهر ملکان،شهر میانه،شهر هریس،شهر هشترود، و شهر ورزقان
موضوع مطلب :